Veel laaggeletterden stopten met leren tijdens coronacrisis

Veel laaggeletterden die een cursus volgden voor taal, schrijven of rekenen, stopten daarmee tijdens de coronacrisis. Dat staat in een rapport van de Stichting Lezen en Schrijven. Zij interviewde meer dan dertig organisaties die de cursussen voor laaggeletterden geven.

Veel cursussen op locatie moesten stoppen door corona, of werden online gegeven. Niet alle laaggeletterden konden echter overweg met het online onderwijs. Vooral mensen met een zeer laag taalniveau en ouderen hadden grote moeite met het volgen van online lessen.

Ook hadden niet alle cursisten een laptop of computer thuis, waardoor het voor hen lastig was de online lessen te volgen. De omstandigheden tijdens de coronacrisis leidden bij 71% van de organisaties tot uitval van cursisten, zegt de Stichting Lezen en Schrijven.

"Dit is zorgwekkend, omdat het aantal laaggeletterden in Nederland nog steeds stijgt", vertelt Geke van Velzen, directeur-bestuurder bij Stichting Lezen en Schrijven. Volgens de organisatie is een verdubbeling van het budget nodig voor scholing en de aanpak van laaggeletterdheid. Van Velzen pleit voor meer samenwerking tussen gemeenten en organisaties. "Zo werken we samen de corona-achterstanden weg en zorgen we ervoor dat we laaggeletterdheid verminderen en voorkomen.”

Meer lezen over de invloed van de coronacrisis op de volwasseneneducatie? Ga naar het nieuwsbericht op de website van Stichting Lezen & Schrijven.